Допис министарствима о уредби за еколошку таксу

Поштовани чланови,

Данас је предат овај Допис на наведене адресе из дописа. Уколико се слажете са нама, можете нам у коментару дати подршку.. Борба је почела. Потписници дописа су део тима који ради на Удружењу “Заштитник предузетника и привредника Србије”

МИНИСТАРСТВО ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
БУЛЕВАР МИХАЈЛА ПУПИНА 2, 11070 БЕОГРАД
Н/Р : КАБИНЕТ МИНИСТРА

ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ
НЕМАЊИНА 11
Н/Р: ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ

МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ
КНЕЗА МИЛОША 20
Н/Р: МИНИСТАР ПРИВРЕДЕ

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
КНЕЗА МИЛОША 20
Н/Р: МИНИСТАР ФИНАНСИЈА

ПРЕДМЕТ: УРЕДБА О КРИТЕРИЈУМИМА ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ АКТИВНОСТИ КОЈЕ УТИЧУ НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ ПРЕМА СТЕПЕНУ НЕГАТИВНОГ УТИЦАЈА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ КОЈИ НАСТАЈЕ ОБАВЉАЊЕМ АКТИВНОСТИ, ИЗНОСИМА И НАКНАДАМА. („Сл. Гласник 86/2019 , 89/2019“)

Поштовани,

Обавештени смо од стране наших књиговођа и саветника да ових дана ступа на снагу уредба из наслова по којој намеравате да наплаћујете еколошку таксу.

Свима нам је јасно да је ово још један вид парафискалног намета који се намеће свима, без обзира да ли делатност којом се привредник бави заиста доводи до загађења животне средине или не. Што је још горе годинама смо сведоци да се еколошке таксе троше на све, само не на екологију.

Одговорите нам на питање шта свако од нас конкретно добија за износ таксе коју намеравате да наплатите? Да ли ћемо испред наших радњи добити дрворед за износ који смо платили?

За Министарство привреде и Министарство економије – да ли се комплетна стратегија економског развоја ове државе базира на мантри „Кад зафали пара завуци руку у џеп малом привреднику?“ Да ли живимо у паралелном универзуму где у сред кризе због које ће пола малих привредника затворити ви мртви хладни обрачунавате додатне намете?!

За Председницу владе – да ли Вас заиста чуди што људи излазе на улице кад нам је држава уређена једносмерно по систему да привредници имају све обавезе и наплатићемо их репресивним мерама, а држава нема никаквих обавеза, јер су увек сви ненадлежни и правите и тумачите законе тако да можемо да радите шта хоћете и кад хоћете. Да Вас подсетим да до данас нисмо удостојени одговора Града Београда по питању наплате таксе за називе до 2м2 која је такође чист парафискални намет.

Мали привредници су стуб економије и у овој ситуацији очекујемо подршку државе, а не нове намете.

Држава треба да буде партнер малим привредницима који свакодневно својим радом пуне буџет јер ако се ланац прекине на малој привреди урушиће се цео систем. Очекујемо конкретне кораке у том смеру као што су отпис доприноса за исплаћене минималце за време короне, укидање парафискалних намета, план подршке угроженим секторима за период кризе.

За период кад нема кризе очекујемо да су нам институције на услузи, да комуналци не служе као рекеташи, да инспекције имају превасходно саветодавну улогу па тек онда извршилачку, да нам је пореска управа партнер где ће свако радо платити порез и бити информисан за шта се тај новац троши, да добијемо исте услове као што дајете страним инвеститорима (а не да нас по општинама саветују да отворимо фирме у иностранству па да дођемо као страни инвеститори), да се закони примењују исто за све, а не селективно и као средство за изнуђивање.

Расположени смо за конструктиван састанак са Вашим представницима, а расположени смо и за улицу ако и даље останете незаинтересовани за наше апеле.

Очекујемо одговор у року од 7 дана и надамо се конструктивним мерама, а не деструктивним.

С поштовањем,

Милена Амон
Слађана Трајковић
Сања Симић
Сузана Поповић
Бобан Стаменковић
Далибор Станимировић

Представници
Неформалног удружење малих привредника
„Заштитник малих бизниса Србије“

Косовска 14, Земун
063/335266
заститник.мбс@гмаил.цом