Уредба о оглашавању на територији града Београда

Одговор граду Београду 

Поштовани,

Дана 16.09.2020. примила сам Ваш одговор на моју представку поднету 17.12.2019. године у вези „Одлуке о оглашавању на територији града Београда“ (даље: „Одлука“). 

Као заступник удружења „Заштитник предузетника и привредника Србије“ обавештавам Вас да су привредници које окупљамо, као и ја лично, веома разочарани одговором на нашу представку, за који Вам је требало десет месеци. 

Наиме, уопште није сагледана суштина проблема већ су само цитирани чланови „Одлуке“ коју и сами умемо да прочитамо. Сличне одлуке су преиспитане и кориговане у нпр. Смедереву и Нишу, док у већини места не постоје у овом формату. 

Овом „Одлуком“ се прави велика штета малим домаћим привредницима из више разлога које ћемо поновити

  • регистрован бизнис без назива нема сврху, није видљив, чиме му се смањују шансе за успех, а самим тим је на губитку и буџет
  • прописани износи су нереални и представљају несразмеран трошак за очекивани учинак
  • на објекте у приватној својини привредници већ плаћају порез на имовину или порез по одбитку на приходе од закупа (јер у пракси порез плаћају закупци, а не власници)
  • не постоји никаква вредност коју привредник добија од града за тражени износ тако да је овај намет чист парафискални намет осмишњен само да би се малим привредницима на још један начин извукао новац

Слажемо се да треба да постоји ред и пројекат кад су у питању велике рекламе које могу угрозити нечију безбедност и које имају у себи електронске компоненте. 

Стога, још једном апелујемо на дијалог у циљу да се из „Одлуке“ у потпуности изузму натписи налепницама, фолијама и сличним материјалнима до 2м2. 

Тренутно имамо ситуацију да је од града направљено ругло јер су, из горе наведених разлога, натписи на већини места састругани што привредницима чини штету, а граду не доноси никакву корист. 

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“ захтева од администрације града Београда да се понаша домаћински и да мале, домаће привреднике почне да третира са поштовањем јер без нас неће бити новца ни за јавни сектор. 

Срдачан поздрав,

Милена Амон

Заступник

Удружење „Заштитник пердузетника и привредника Србије“