Саопштење поводом предлога удружења Хорес да се бакшиш опорезује

Тема бакшиша се сваке године, по потреби,  провлачи  у јавности, па је тако и овог пута послужила као средство за скретање пажње са битне иницијативе – „Не затварај!“ коју  је Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“ (ЗППС) , заједно са представницима других удружења која су подржала иницијативу,  предало 01.02.2023. године Министарству привреде. Скреће се пажња  и са чињенице да је неко, по нечијем налогу, закључао врата јавне институције , у радно време, представницима струковних удружења, у покушају опструирања предаје иницијативе , што се може видети и у прилогу у дневнику тог истог дана.

Што се тиче теме бакшиша, она није резервисана за сектор угоститељства, како се то потенцира,  јер је бакшиш присутан свуда.  Нисмо најјасније разумели предлог удружења Хорес  да се бакшиш опорезује  јер је јасно да то онда није бакшиш већ услуга сервиса исказана засебно од услуге хране и пића, што опет није логично јер је та услуга већ урачуната у цену хране и пића који се поручују у угоститељским објектима.  Није јасно ни шта је намера кад је у питању бакшиш у осталим делатностима, осим скретања пажње из разлога горе наведених.

Уместо замајавања јавности са бакшишем, предлажемо да   надлежни  почну да се баве иницијативом „Не затварај!“ коју је предало 20 струковних удружења и да се поново покрене питање висине оптерећења на зараде конобара и на остале зараде које су испод просечне потрошачке корпе , а која износе чак 60% на нето зарађен динар што не постоји ни у једној уређеној држави и због чега многи одлазе одавде у потрази за бољом нето зарадом  која неће бити оптерећена тако високим наметима.

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“