Подршка протесту фриленс заједнице

У суботу 16.01.2021. у 15 часова испред Народне скупштине одржаће се протест фриленс радника Србије. 

Оно што се у овом тренутку дешава радницима у овој области можда је један од најјаснијих примера нетранспарентног,некоректног и репресивног односа државе према приватном сектору. 

Захтев да се порез на зараду и доприноси плате ретроактивно чак пет година уназад, па и за услуге које нису коришћене, је заправо позив свима нама да застанемо и запитамо се шта се то догађа у институцијама основаним да подједнако заступају интересе свих својих грађана. 

Оваква одлука недвосмислено указује на мањкавост, тромост и траљавост пореског система, а посебно одсуство жеље, воље па и умећа да се различите области приватног пословања у Србији уреде на начин који би био подстицајан и функционалан на обострану корист. 

Ова рука, која је још једном бесправно кренула ка приватном џепу да би на некоректан начин у животу одржала преобимну администрацију, која није у стању чак ни да испрати и на праведан начин уведе новонастале делатности у порески систем, овога пута мора бити заустављена. 

Домаћи привредници поред свих обавеза, од којих су многе дискутабилне, и против којих је удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“ предузело адеквантне правне мере, не смеју поред свега плаћати још и туђе грешке. 

Ово је борба за стабилну будућност свих нас и зато је важно да у њој подједнако учествујемо и заједно истрајемо. 

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“ овим путем пружа подршку фриленсерима и у сврху исправљања великих неправди и још веће штете које су одлуке владе Републике Србије нанеле домаћој привреди позива вас да својим присуством утичете на промене које очекујете да се догоде и да својом бројношћу покажете да уједињене делатности домаће привреде неће одустати ни од једног свог захтева:

  • отпис, а не репрограм одложених пореза и доприноса
  • једнака примена закона за све
  • промена пореског система на праведнији, прогресиван и транспарентнији
  • престанак коришћења инспекција као средство репресије и изнуде 
  • надокнада трошкова свим делатностима које су мерама делимично или у потпуности спречене да раде
  • умањење пореза и доприноса на бруто минималац на максимално 10% – да се дигне стандард онима који зарађују најмање 
  • усмеравање репресије на црно тржиште
  • укидање парафискланих намета као што је тзв еко-такса која не иде за екологију и наплата наптиса на објектима у приватном власништву 
  • укидање аконтације пореза на добит 

Окупићемо се тако где смо и настали – 14:45 Пионирски парк код фонтане „Девојка са крчагом“, одакле ћемо се удружено придружити протесту