Панел „Услови пословања домаћих привредника – иницијатива #незатварај“

Панел „Услови пословања домаћих привредника – иницијатива #незатварај“

Панел „Услови пословања домаћих привредника – иницијатива #незатварај“

Дана 28.03.2023. године, у амбијенту хотела Шумадија и у организацији дружења Заштитник предузетника и привредника Србије и Уније послодаваца Зрењанин одржан је панел на тему – Услови пословања домаћих привредника – иницијатива „Не затварај!“

Панелу су присуствовали  представници привреде, рачуновођа, правници , народни посланици. Иницијативом је указано  на важност уређеног привредног амбијента у којем су правила пословања јасна и једнака за све.

У циљу постизања подстицајних услова  пословања потребно је да државни апарат , укључујући инспекцијске  органе ради у партнерству са привредом и буде ефикасан сервис привреди, да се порески систем реформише, модели пословања ускладе, а казнена регулатива измени како би исплативије било радити легално , а не нерегистрован и на црно – што је у интересу нашег друштва и државе.

На панелу су говорили др Миња Ђокић, мр Снежана Митровић и Татјана Мацура. 

ИНИЦИЈАТИВА „НЕ ЗАТВАРАЈ!“

ШТА? Иницијатива „Не затварај!“ указује на проблематику олаког коришћења мере затварања као погрешне казнене регулативе којом се крши принцип сразмерности, којом се угрожавају права и слободе (уставно право на рад)  људи који пуне касе наше државе и која је често дискриминаторска према сектору предузетништва и микро предузећа, што доприноси урушавању предузетништва , гашењу легално регистрованих привредних субјеката и расту црног тржишта.

КО? Иницијативу „Не затварај“ покренуло је удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“ у сарадњи са Унијом послодаваца Зрењанин, а  подржало је до данас 20 струковних удружења и 7 посланичких група.

КОМЕ? Иницијатива „Не затварај“ предата је Министарству привреде као ресорном, Министарству финансија као надлежном за питања пореске политике, Министарству за државну управу и локалну самоуправу као надлежном за инспекцијски надзор и Влади Републике Србије.

ЗАШТО? Иницијатива „Не затварај“ заговара уређен систем у којем порука не сме бити да је вишеструко исплативије радити нерегистрован „на црно“ него као легално регистрован привредни субјекат јер се тиме чини штета предузетништву, радним местима и буџету РС.   Да би се то постигло потребно је да легално регистровани предузетници/привредници  и инспекције функционишу  партнерски , да казнена регулатива подразумева градацију и да узима у обзир економску моћ привредног субјекта, да се модели пословања ускладе , а пореска политика реформише.

СТАТУС – Иницијативa „Не затварај“ предата је 01.02.2023. године горе наведеним државним органима и послата је секретаријату Скупштине Србије са захтевом да се проследи свим посланичким групама.  Одговор је стигао од Министарства привреде које се огласило ненадлежним и од Републичког секретаријата за јавне политике које прати поднете иницијативе. Са иницијативом смо упознали и представнике Министартсва за људска права у оквиру  активности на формирању Савета за сарадњу са удружењима и представнике Министарства за државну управу у оквиру њихових активности на иницијативи за отворену управу.

Иницијатива са петицијом налази се на следећем линку: https://zastitnik-pps.rs/inicijativa-za-ukidanje-zatvaranja-legalno-registrovanih-privrednih-subjekata/