Фискални и финансијски аспекти пословања предузетника – панел

Фискални и финансијски аспекти пословања предузетника – панел

Удружење ЗППС одазвало се позиву организатора  НАЛЕД-а да као гости

узмемо учешће на панелу који је одржан 14.11.2022. године у хотелу Москва на тему „Фискални и финансијски аспекти пословања предузетника“.

На панелу су говорили представници Министарства финансија – Пореске управе на тему опорезивања фриленсера, продужетка уредбе којом се ограничава висина повећања код паушалног опорезивања, е фискализацији и е фактурама. Представници Дигиталне заједнице презентовали су алат у вези са тестом самосталности.

Испред удружења смо указали да сматрамо да тест самосталности треба укинути јер представља непотребно оптерећење пословања по нејасним критеријумима који могу бити остављени на тумачење по нахођењу пореских инспектора. Образложили смо наш став да је потребно ускладити моделе пословања и реформисати порески систем на праведан и свеобухватан уместо хаотичног система изузетака од правила у којем тренутно послујемо. Подсетили смо на мањкавости система е фискализације и е фактура и штету која је учињена привреди применом недовољно дефинисаних закона. Поставили смо питање одговорности Пореске управе за пропусте у раду по питању сузбијања нерегистрованог тржишта , наплате пореза од физичких лица (стопа наплате испод 1 посто кад су у питању приходи од издавања) и осталих неправилности које проузрокују штету буџету и привредном амбијенту.