Захтеви предузетника и привредника Србије

Министарству финансија         Министарству привреде    Министарству туризма, трговине и телекомуникација       Влади Србије

Закључно са 15.12.2020. године није дошло до директног дијалога између ресорних министарстава и нашег удружења.

Уместо тога, наставља се пракса доношења једностраних одлука и беспоштедан медијски рат заснован на полуинформацијама, па чак и дезинформацијама које у јавност износе они које плаћамо да обављају посао у интересу својих грађана. 

На тај начин стављено нам је до знања да су интереси страних корпорација приоритет и да ником није важно што одлуке које се доносе иду директно на штету домаћих привредника. 

Под изговором продаје прехране, супермаркетима је дозвољена продаја свих врста роба и изигравање мера, док су малим привредницима, у чијим објектима одавно нема гужви, немилице затварани и ограничавани. За нас ова ситуација делује као договор државе и страних ланаца супермаркета да им се омогући екстра профит пред крај године, на штету домаће привреде. 

Интересантно да је држава веома ефикасна кад треба да ограничи рад малим привредницима, али не и кад треба смањити рачуне, порезе и остале намете сразмерно ограничењима. Напротив, намети су све већи, а ових дана су доспели и обрачуни за веома дискутабилну еко таксу, која је само још једа у низу парафискалних намета и за коју је невероватно да у овом облику буде на снази уопште, а камоли у доба овакве кризе!

Понашање пореске управе која претњама блокадом рачуна наплаћује аконтацију пореза на добит је сувишно коментарисати. Порез унапред?! За коју добит?!

Не постоји адекватан коментар на омогућавање монопола осигуравајућим кућама где се, под изговором субвенција, опет троши наш новац на седам пута увеличане износе полиса, уз успутно уцењивање туристичких агенција. 

Време кризе није време ни за трошење новца на модернизацију фискализације, која ништа суштински неће променити и која комотно може да се одложи за годину-две. 

Ово је време да запослени у министарствима предузму конкретне и адекватне кораке да успешно и без великих губитака пребродимо ову кризу. Постоје изводљиви механизми које друге земље већ примењују, а за почетак је неопходно да службеници у министарствима почну да размишљају у том правцу, који је у интересу привреде, економије и саме државе. 

Поштовани министри, ми долазимо 23.12.2020. у 15 часова испред Министарства финансија и привреде. Биће нас више. Видећете нас добро и још боље чути. 

Предлажемо да реагујете и одговорите на наше захтеве што пре, јер нас корак дели од опште побуне, а то је последње што желите да имате у својим рукама и за шта желите да будете одговорни. 

Размислите. 

Захтеве понављамо:

  • отпис одложених пореза и доприноса који стижу на наплату од јануара 2021
  • надокнада свим делатностима које су мерама спречене да раде делимично или у потпуности (директна финансијска помоћ у складу са падом прихода за покриће фиксних трошкова, надокнада зарада запосленима, смањење дажбина, укидање музичког динара, смањење пдв-а, смањење пореза…)
  • укидање нових парафискалних намета као што је еко такса
  • укидање аконтације пореза на добит
  • стоп монополу осигуравајућих кућа који уништава туристички сектор
  • промена пореског система на праведнији и транспарентнији (бруто минималце не оптерећивати са више од 10% пореза и доприноса укупно, увођење прогресивних пореских стопа и пореских ослобођења, репресију усмерити на црно тржиште, укидање парафискалних намета као што је наплата натписа на радњама)
  • стоп коришћењу инспекција као средство репресије и изнуде
  • праведан модел увођења фриленсера у пореске токове
  • једнака примена закона за све 

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“