Саопштење у вези мера ограничења

Поводом мера ограничења које су за викенд биле на снази подржавамо протест привредника Аранђеловца и Шапца и додајемо неколико питања: 

  • Зашто затварањем мањих објеката правите још веће гужве у онима који остају отворени? Великим трговинским ланцима, под изговором продаје прехране, дозвољена је продаја свих врста роба, док су мали трговински објекти онемогућени да продају ту исту врсту робе. У чијем је интересу да се уништава домаће предузетништво у корист страних власника капитала? 
  • Зашто се држава одлучила да тлачи приватне предузетнике уместо да им пружи адекватну помоћ? Привредницима је у протеклих годину дана у више наврата ограничавано радно време уз захтев да испуне додатне услове како би наставили пословање. Уместо да се порези, доприноси, таксе и остали намети смање сразмерно ограничењима они су још и увећани. 
  • По којим критеријумима су неки објекти ризичнији од других? Неприхватљиво је проглашавање угоститељских објеката „леглом заразе“. За такве изјаве не постоји медицинска студија нити логично образложење јер знамо да зараза може да се шири у аутобусима градског превоза, у фабрикама где се ради и по три смене, у новоотвореним гондолама, популарним скијалиштима, итд. 
  • Зашто правила не важе подједнако за све? Колико перкршајних пријава је покренуто против организатора и лица која нису поштовала мере приликом именовања Патријарха, приликом отварања споменика, приликом сахрана познатих личности са масовним присуством у затвореним просторима и сличним ситуацијама у којима су учествовали државни функционери који имају утицај на доношење мера ограничења?

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“

www.zastitnik-pps.rs