Порука државе домаћим привредницима – радите на црно, исплативије је!

Предузетници и привредници са домаћим капиталом који су уредно регистровани, раде легално и пуне буџет потпуно су деградирани иако су они ти који су стуб и потенцијал економског развоја. Док држава подмићује стране инвеститоре новцем свих грађана, за домаће привреднике усови пословања су поражавајући. Сведоци смо двоструких аршина јер се држава према домаћим привредницима понаша репресивно док су уступци и ефикасна административна услуга намењени искључиво страним инвеститорима. Додатна отежавајућа околност је огромно црно тржиште које неефикасан државни апарат ни на који начин не сузбија. 

Као регистровани привредник изложени сте високим казнама за прекршаје који су често дискутабилни. Такав један прекршајни налог од нпр. 300,000 рсд какви се ових дана интензивно пишу регистрованим привредницима, може лако да уништи легалан привредни субјекат гасећи и радна места. Са друге стране нерегистровани субјекти који неометано тргују „на црно“ и не пуне буџет платиће мандатну казну од 5,000 рсд тако да је такав вид пословања веома исплатив. 

Сетом закона донешених на брзину којима ће се додатно оптеретити пословање легално регистрованих привредних субјеката и који опет предвиђају драконске казне за сваки прекршај (Закон о фискализацији, Закон о електронским фактурама, Закон о архивској грађи) држава нам на своју штету шаље јасну поруку – радите на црно, исплативије је. 

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“