Закон о фискализацији

Дана 11.12.2020. у Народној скупштини Републике Србије, одржано је јавно слушање на тему нацрта Закона о фискализацији . Министарство финансија аргументује оправданост увођења поменутог закона потребом да се сузбије сива економија и да се систем модернизује. Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“ сматра да не постоји оправданост за изгласавање овог закона у овом моменту из следећих разлога: 

  • На јавном слушању закључено је да нови Закон о фискализацији нема апсолутно никакав утицај на сузбијање сиве економије јер се суштински не разликује од садашњег. За сузбијање сиве економије и црног тржишта потребни су други механизми који немају никакве везе са овим законом. 
  • Нови Закон о фискализацији предвиђа куповину додатних уређаја за које се предвиђа трошак од 46.000 рсд по комплету. Не зна се податак колики проценат трошка пада на терет привредника, а колики део се субвенционише. Не зна се податак који уређаји су у питању. 
  • У сред кризе, кад се мала привреда бори за опстанак, држава је ноншалантно предвидела у буџету субвенцију у износу од 3 милијарде динара (без податка колики део привредници треба сами да плате) плус оптерећење привреде у непознатом износу за процес који без проблема може да се одложи за годину две, а новац да се преусмери на угрожене делатности. 
  • Нисмо добили одговор да ли је размотрена јефтинија варијанта модернизације у виду софтверске апликације уместо физичких уређај

Да закључимо, нацрт Закона о фискализацији апсолутно ништа суштински не мења и нема потребе да се у сред кризе троши новац на ствари које нису од неодложног значаја. 

Додатну забринутост и  сумње у рационалне потезе Министарства финансија буди и чињеница да је одвојена сума од 5 милиона динара за израду заштитног лого-а путева Србије (који максимално може да кошта 50 хиљада динара), што у тренутно кад привреда грца, грађани стоје на ивици егзистенције, и најважније од свега – нека деца се боре за свој живот, сматрамо апсурдним и недопустивим.

Шест милиона динара за пречишћиваче, уместо реалних 60 хиљада? Да ли је то заиста приоритет? Зашто би са касама било другачије? 

Шта је са осталим држављанима Републике Србије? Шта је за њих планирано? Да живе од лажних обећања док дишу најзагађенији ваздух на свету?

Стоп злоупотреби буџета, стоп исцрпљивању привреде на самрти! 

https://youtu.be/0tmMLgjuvPg