Саопштење за јавност поводом „Протеста упозорења мале привреде“ одржаног 02.12.2020.

Поштовани,

Мали, домаћи привредници се дуже време суочавају са тешким условима пословања због великог броја намета у виду високих пореза, доприноса, аконтационих пореза, пдв-а, парафискалних намета, многобројних такси, као и због репресивног понашања државних органа помоћу инспекција које данас посматрамо као средство изнуде, а не као саветодавни орган који је ту да вам помогне да послујете што исправније. Истовремено се потпуно игнорише црно тржиште, а страни „инвеститори“ се богато субвенционишу новцем који домаћа привреда генерише. Тако смо дошли у ситуацију да се уништавају они који раде легално, који су својим капиталом и муком створили мале бизнисе и који стојички годинама уназад финансирају прегломазни јавни сектор. 

Пандемија изазвана корона вирусом је све мане нашег пореског система изнела на видело јер се на хиљаде привредника из МСПП сектора нашло у безизлазној ситуацији. Пакет помоћи је био усмерен на очување радних места што је проузроковало привредницима још веће губитке – на сваки минималац који је исплаћен нето у оквиру пакета помоћи, привредник од јануара 2021 има обавезу да плати порезе и доприносе. Поред тога, привредник је морао да обезбеди још пет и по месеци пуних зарада запосленима, због забране отпуштања, за које услед пада прихода није било посла, па самим тим ни новца одакле би се исплатило. Да би исплатили зараде многи привредници су се додатно задужили. 

Процена је да ће од јануара 2021 године још 200.000 људи остати без посла у приватном сектору, уколико се не пронађе решење за делатности које су мерама ограничења онемогућене да раде. 

„Протест упозорења мале привреде“ је организован из разлога што су надлежна министарства и Влада Србије дала себи за право да ограничавају право на рад привредницима, а истовремено се од њих тражи да плате све дажбине, па чак и аконтацију пореза на добит која се наплаћује унапред, као да нам тржиште цвета. У потпуном одсуству осећања за реалност свакодневно се шаљу инспекције које као да имају само један циљ, а то је да извуку још новца по сваку цену. 

Мали, домаћи привредници су се ујединили да кажу да је било доста и да захтевају поштовање које заслужују као носиоци економије наше земље. Веома смо разочарани што смо у оваквом моменту приморани да своја права тражимо на улици. 

Захтевамо следеће:

  • Отпис пореза и доприноса за месеце за које су исплаћивани минималци или део минималаца (отпис, а не дуг)
  • Помоћ угроженим секторима – у складу са падом прихода и мерама ограничења које су им наметнуте
  • Праведан модел увођења фриленсера у пореске токове
  • Промену пореског система а прогресиван, праведнији и транспарентнији укључујући укидање категорије „аконтација пореза на добит“ и подизање минималаца на начин да бруто остане исти, а порези и доприноси да не прелазе укупно 10% (на тај начин ће се дићи стандард онима који најмање зарађују, а разлика ће се прелити у потрошњу). Увођење прогресивних пореских стопа.
  • Престанак коришћења инспекција као средство изнуде
  • Стопирање нових и парафискалних намета као што је еко такса која се не користи за екологију
  • Једнака примена закона за све

У случају да ресорна министарства и Влада Србије наставе да игноришу наш глас, дописе и апеле проузроковаће губитак великог броја радних места и изазваће још веће незадовољство.

Мали привредници ће припремити публикацију под називом „Црна књига српске привреде“ у нади да ће држава почети пажљивије да нас слуша, као што то ради кад је у питању „Бела књига“ савета страних инвеститора.

У Београду, 02.12.2020. 

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“