Раме уз раме са предузетницама које су маме

Раме уз раме са предузетницама које су маме

Раме уз раме са предузетницама које су маме

Позивамо све грађане и грађанке да се придруже својим потписом 53.615 потписника и потписница

петиције: „И предузетнице су маме“.
Хајдемо заједно да се изборимо да све маме предузетнице у Србији имају једнака права као маме у радном односу!
Предузетништво је темељ сваке здраве економије и економског напретка, а иновацијама предузетници и предузетнице свакодневно утичу на наш живот, олакшавају га и чине га квалитетнијим.
Као друштво смо давно прерасли ограничења кад је предузетништво било ексклузивно резервисано за мушкарце и када је женама било онемогућено да имају каријеру.
Ипак, у 2022. години, предузетнице су неправедним законима, уместо подстицаја да имају породицу, приморане да бирају између детета и посла, док им се сервирају пароле попут „доста речи нек закмечи“ и „рађај не одгађај“.
Лек за неправду је солидарност. Заједно са Дигиталном заједницом изборимо се да исправимо неправду према свим предузетницама које су маме.
Захтеви иницијативе су разумни и праведни, подржимо их:
● Укинути замрзавање фирме као услов за добијање пуне накнаде, а не 50% накнаде, за време трудничког одсуства.
● Правично обрачунавати накнаде зараде за предузетнице како би у току породиљског одуства са рада, ради неге детета, имале уплаћене доприносе за обавезно социјално осигурање
● Обезбедити право на загарантовану накнаду у висини минималне зараде током породиљског одсуства тј. до дететовог трећег месеца живота, које се по закону женама које су запослене плаћа.
● Продужити право на одсуство мама предузетница са рада, ради неге трећег и сваког наредног детета, са годину дана на две године, као што је регулисано законом за запослене мајке
● Омогућити право преноса одсуства ради неге детета на партнера за све маме предузетнице, као што је предвиђено законом за све запослене жене