Од обећања само нова прогноза – реакција на текст

https://rs.n1info.com/biznis/od-obecanja-samo-nova-prognoza-da-li-ce-minimalac-stici-potrosacku-korpu-2023/ 

„Преговори“ у вези минималаца нам и ове године показују да се води неозбиљна економска политика која највише оптерећује оне који најмање зарађују, а пропушта да напуни буџет из доступних извора крупног капитала и нелегалног тржишта.

По анализама наших сарадника економиста Др Предрага Митровића и Драгана Радовића министарство финансија пропушта да наплати 12 милијарди евра годишње које се изгубе јер се дозвољава – шверц робе на царини која завршава на црном тржишту, изношење новца у иностранство без плаћања пореза на добит, крађа струје и остале акцизне робе, дивља градња, крађе буџета на намештеним тендерима, итд. 

Да би мале зараде порасле потребно је кориговати пореску политику на начин да она буде праведна, свеобухватна и прогресивна уместо садашњег оптерећења од 60% на нето минималац. Уместо поруке да је исплативије радити на црно потребно је обезбедити нормалне услове пословања за домаће привреднике који подразумевају смањење намета, владавину права, подстицајан привредни амбијент, укидање парафискалних намета као што је „еко такса“ која не иде за екологију и скандалозну наплату натписа на радњама на приватној својини која доводи до смањења малопродајних објеката. Политику субвенција преусмерити са старних инвестиција на домаћу пољопривреду. 

Питамо се да ли су министри који плаћају школарину у висини 181 нето минималца или они који пију вино у висини 48 минималаца прави избор за вођење економске и социо-радничке политике?

Удружење „Заштитник предузетника  и привредника Србије“