Наплата натписа на радњама – наставак уништавања мале привреде

Председнику скупштине града Београда и градоначелнику 

Према сазнањима удружења „Заштитник предузетника и привредника Србије“ на седници скупштине града Београда заказаној за 18.12.2020. године планира се доношење нових накнада у вези са „Одлуком о оглашавању на територији града Београда“ која је сама по себи незаконита и спорна, о чему сте у више наврата обавештавани. 

Од доношења спорне одлуке град Београд се претворио у ругло са прекривеним и саструганим називима на објектима малих, домаћих привредника. За обичну налепницу са натписом имена радње тражи се пројекат који кошта више него пројекат за изградњу куће, а предвиђене накнаде су толике да делује као да се читава економска стратегија града Београда базира на уништавању домаћих привредника. Ту су наравно и комунални инспектори да оне неупућене застраше драконским казнама и претњама.

Доба кризе, кад се домаћа привреда бори за опстанак, је право време за укидање парафискалних намета, а не за примену спорних и додатна увећања!

Подсећамо Вас да је против ове одлуке поднето више захтева за обуставу примене, иницијатива за оцену уставности, управних тужби и да је издато више мишљења ресорних министарстава где је јасно да се приватна површина не може третирати као јавна и да не постоји правни основ за ову спорну одлуку. 

Мали привредници неће ћутати на овај срамотни покушај нове изнуде и репресије, а 40 динара по квадрату дневно можете да наплатите сами себи. Доста је било финансирања расипничког , бахатог и непрофесионаног система у којем општине, секретаријати и јавна предузећа не раде свој посао и треба им по 12 месеци да издају обично решење, а град плаћа пречишћиваче ваздуха шест милиона за нешто што кошта шездесет хиљада. 

Градоначелник до данас није заказао састанак који смо захтевали у више наврата. Подсећамо Вас да сте ту да будете сервис нама грађанима који Вас плаћамо.

Страним „инвеститорима“ субвенције, а домаћима инспекције?!

Захтевамо експресно стопирање примене Одлуке о накнадама и Одлуке о оглашавању и престанак коришћења комуналне инспекције и милиције као средство изнуде и репресије. 

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“