Порески систем Србије

Поводом најављене седнице парламента на којој ће једна од тема бити начин опорезивања фриленсера питамо се какав је то систем који омогућује ретроактивну наплату некоришћених услуга? Какав то систем пет година не може да направи програм да бизнис у развоју уведе у легалне токове на праведан начин? Какав је то систем који гуши, уместо да подстиче развој и стварање прилика за раст пословања? 

Одговор је – нетранспарентан, застарео, неправедан и штетан. 

Порески систем Србије мора под хитно изменити своје дејствовање ка читавом приватном сектору на начин којим ће се намети драстично умањити кад су у питању мале зараде и мали бизниси. Значајно смањење намета, који тренутно износе и до 60% на нето, ће допринети проширењу обухвата пореских обвезника који тренутно делују на црном тржишту и обезбедиће подстицајни привредни амбијент за развој домаћег предузетништва.

Додатни извори прихода за буџет налазе се тамо где се тренутно не наплаћују – пролазак 5 милијарди евра робе на царини која заврши на црном тржишту, трговина преко интернета од стране нерегистрованих субјеката, крађа струје и акцизне робе, дивља градња, фиктивно извлачење новца од стране страних „инвеститора“ без плаћања пореза на добит у Србији у иозносу од 4.5 милијарде евра годишње, рад на црно као последица високих намета, малверзације приликом јавних набавки које штете буџету, итд. 

О свему овоме је било речи на округлом столу удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“ одржаном још 30.01.2021. године  https://www.youtube.com/watch?v=MwP9dWfIlN0