НЕ РАДИМО!

Назире ли се крај дискутабилним потезима и мерама којима се наноси непоправљива штета домаћој привреди?

Најављена помоћ у виду исплате једног минималца за одређене делатности није помоћ,већ додатна обавеза за привреднике који ће на зараду морати да, за добијени износ, плате порезе и доприносе уз додатно условљавање у виду неотпуштања. Без отписа обавеза које се због умањења или чак потпуног стопирања пословања немају одакле исплатити, нема речи о помоћи.

Додатно уведене мере које прописују затварање малих радњи од 05.12 до 08.12. терају нас да се запитамо кога то држава помаже, ако у виду имамо чињеницу да ће велики ланци остати отворени. Неминовно је да ће се услед затварања радњи које можемо пронаћи у комшилуку створити већа концентрација људи у ланцима супермаркета и продајних објеката који, попут Лидла, осим прехрамбеног асортимана имају и пратећи програм (одећу,играчке,све за кућу,итд), што нас доводи до преиспитивања ове мере донете из епидемиолошких разлога. 

Мере не прописују забрану куповине осталих артикала, што значи да се на овај начин заправо помаже великим ланцима да наставе, или чак поправе своје пословање, док ће се малим радњама у потпуности забранити рад, без неопходног смањења намета, што ће власнике оваквих објеката и њихове породице гурнути преко ивице егзистенције. 

Не можемо  ово да прећутимо и не можемо да не истакнемо очигледну примену двоструких аршина у овој опасној економској игри која директно угрожава опстанак држављана Србије који су у свој посао уложили све што су имали и који су одговорно, чак и за време кризе, плаћали све наметнуте обавезе до последњег динара. Под изговором епидемиолошких мера, које не бисмо доводили у питање да је њихова примена једнака за све, из ове перспективе изгледа као да се чини све да велики постану још већи, а мали да нестану са мапе Србије.

Једина адекватна помоћ за спас мале привреде која својим пословањем директно финансира јавни сектор и пуни буџет Републике Србије  била би испуњење следећих захтева:

– Отпис пореза и доприноса за период када су исплаћивани минималци или део минималаца

– Помоћ угроженим секторима у складу са захтевима који су они дефинисали и предали 

– Праведан модел увођења фриленсера у пореске токове

– Укидање аконтације пореза на добит, а затим и промена пореског система на прогресиван, праведнији и транспарентнији подразумевајући ревидирање стопа пореза и доприноса 

– Укидање нових парафискланих намета као што је еко-такса

– Престанак коришћења инспеција као средство изнуде 

– Једнака примена закона за све