Минималне зараде – порески систем

Саопштење 

Поводом предстојећих годишњих преговора СЕС-а у вези износа минималних зарада сматрамо да је функција синдиката и послодаваца обесмишљена с обзиром да држава унапред излази са најавом износа минималних зарада, без намере да се порески систем и систем доприноса уреде на праведан и свеобухватан начин. 

Висока оптерећења на мале зараде, која износе око 60% на нето зарађен динар су директан узрок огромног црног тржишта рада које урушава регистроване послодавце и доприноси превисоким наметима на мале зараде и на мале бизнисе. Подсећамо да су предузетници и власници микро предузећа уједно и запослени у својим фирмама стога осећају терет огромних намета како на зараде тако и на мале бизнисе. 

Уместо поруке да је исплативије радити на црно, државни апарат треба да се позабави суштинском променом пореског система на праведан, прогресиван и свеобухватан начин како би се побољшао стандард запослених. Спречавањем шверца на царини, крађе струје, горива и остале акцизне робе, испумпавања новца у иностранство путем фиктивних фактура и трансферних цена без плаћања пореза на добит, крађе буџета преко намештених тендера, дивље градње, трговине на црно преко интернета од стране нерегистрованих субјеката и прекидом праксе субвенционисања страних „инвеститора“ генерисаће се довољно новца у буџету да се смање оптерећења на мале зараде и на мале бизнисе, без задирања у основна права на здравстевну негу и пензију. 

Повећање од пар хиљада динара нема никаквог ефекта кад нам се на рачунима за струју и гориво наплаћује порез на порез (пдв на акцизу), кад су цене основних животних намирница скочиле за више десетина процената, кад се наплаћује порез на имовину на објекте у функцији основног становања што представља порез на трошак и многе друге нелогичности којима се тешко зарађен динар отима на сваком кораку. 

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“