Дописи локалним самоуправама

Предмет: услови пословања домаћих привредника 

http://samolokalno.rs/autorski-tekstovi/pismo-predsedniku-opstine? 

http://lokalna-alternativa.org/vesti/1000030/inicijativa-za-poboljsanje-poslovanja 

https://www.facebook.com/I-mi-se-pitamo-za-op%C5%A1tinu-Petrovac-na-Mlavi-102580508334973/

Поштовани,

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“ спроводи активности са циљем креирања повољних услова пословаља за домаће предузетнике и привреднике, у којима ће се домаће предузетништво неометано развијати и расти, што ће допринети целокупној економији и вишем стандарду наших грађана. 

Позивамо Вас да недвосмислено подржите привреднике и запослене у приватном сектору на територији ваше општине и прикључите се напорима за стварање повољног пословног амбијента.

Потребно је да Влада Србије спроведе и ревидира следеће политике и пореске праксе:

 • Укидање штетних и лоше дефинисаних намета као што је такозвана еко-такса која у садашњем облику представља парафискални намет уведен у сред кризе 
 • Укидање наплате натписа на приватним објектима као још једног парафискалног намета (на снази у појединим локалним самоуправама). Без назива мали бизнис није видљив, приход је мањи, а самим тим ће плаћати мање пореза. 
 • Изједначавање мајки предузетница са осталим мајкама по питању права и надокнада приликом коришћења трудничког и породиљског одсуства
 • Укидање аконтације пореза на добит који представља порез унапред 
 • Укидање праксе субвенционисања страних „инвестиција“ и сакнционисање фиктивног извлачења добити чиме се избегава плаћање пореза на добит у Србији и прави штета буџету од 4.5 милијарде евра годишње
 • Укидање такозваних чланарина ПКС која годинама уназад поступа супротно Закону о удружењима, као и осталих парафискалних намета као што је такса на жалбу
 • Трајно смањење оптерећења на мале зараде, што ће подићи стандард запослених на минималцима и сузбити рад на црно. У уређеним економијама мале зараде се оптерећују врло мало или уопште не, док се код нас терете са 60% пореза и доприноса
 • Праведно увођење хонорараца у пореске токове. У уређеним економијама постоји категорија „мини бизнис“ који омогућава системско решење онима који раде повремено на више места, без оптерећивања високим наметима
 • Прекинути са праксом репресивног односа према домаћим привредницима и коришћењем инспекција као средство рекетирања. Без новца који домаћа привреда генерише нема новца ни за јавни сектор, укључујући локалне самоуправе. 
 • Прекинути праксу затварања објеката на 15/60/90 дана због минорних неслагања и наводних перкршаја јер се тиме чини штета и привреднику и запосленима и буџету Србије. Ревидирати казнену политику и политику затварања на начин да санкција буде сразмерна прекршају. 
 • Сузбијање црног тржишта којим држава годишње губи цео један буџет од 12 милијарди евра због чега већи терет пада на регистроване обвезнике.
 • Санционисање злоупотребе службеног полођаја приликом јавних набавки где се пројекти преплаћују по више десетина пута на штету буџета Србије регуларно регистрованих обвезника. 
 • Реформа пореског система на праведан, прогресиван и транспарентан где ће на кључне економске позиције бити именовани стручњаци који се залажу за раст и развој домаће привреде.

Поред горе наведеног, потребно је да и локалне самоуправе следе примере добре праксе и помогну предузетницима и привредницима на својој територији да лакше преброде тренутну кризу, тако што ће: 

 • Обезбедити директну новчану помоћ угроженим привредницима
 • Умањити намете који су у надлежности локалне самоуправе
 • Надокнадити трошак пореза и доприноса за четири минималца пензионерима предузетницима који су били онемогућени да раде, а нису добили репрограм као остали предузетници

Позивамо Вас да погледате округли сто на тему неопходност реформе пореског система где ћете видети где се налази новац који држава системски пропушта да наплати, а због чега превелика оптерећења трпе домаћи предузетници и привредници, запослени са малим зарадама и сви остали порески обвезници који своје обавезе измирују поштено и редовно https://www.youtube.com/watch?v=MwP9dWfIlN0 . На следећем линку су дефинисане тачке за реформу процедура и прописа https://zastitnik-pps.rs/aktuelno/141-predlozi-racunovodstvene-komore-srbije .

Сигурни смо да ће предузетници, привредници и запослени у приватном сектору препознати конкретне активности и скрене напоре општине да створи квалитетан пословни амбијент и пружи професионалне услуге својим грађанима. 

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“