Допис министарству привреде

Министарство привреде

Кнеза Милоша 20

Београд

07.10.2021.

Н/Р : Министарка Анђелка Атанасковић

ПРЕДМЕТ: РЕАКЦИЈА НА САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА У ВЕЗИ СТАЊА У ПРИВРЕДИ

Поштована,

            Наше Удружење које заступа интересе привредника и предузетника Р. Србије, тиме и највећег броја микро, малих и средњих предузећа, мора да се осврне на ваше саопштење, односно саопштење државног секретара у Министарству привреде, господина Милана Љушића од 5. октобра 2021. године.

            У саопштењу које се налази и на сајту Министарства привреде (https://privreda.gov.rs/aktuelno/vesti-i-saopstenja/ljusic-srbija-stabilna-zemlja-sa-medjunarodnim-kredibilitetom) налази се низ нелогичности које су у делимичној или потпуној супротности са подацима којима располаже наше Удружење ЗППС. Никако не можемо да се сложимо са наводима о повећању броја запослеих у микро, малим и средњим предузећима. Док са једне стране град Београд бележи раст у броју привредних субјеката, дотле цела Србија бележи невероватан пад. Посебно се то односи на најугроженије секторе привреде као што су туризам и угоститељство, али и читав низ других делатности предузетничког карактера.

            Постојимо већ више од годину дана и нити једном нисмо консултовани по било ком питању везаном за привреду иако смо до данас најрепрезентативније удружење које у својим оквирима има и низ струковних усружења из готово свих привредних области.

„У сталном разговору ослушкујемо које су њихове потребе и у складу са тиме креирамо и видове подршке и помоћи“, изјавио је господин Љушић. Од сталних разговора и ослушкивања као што добро знате нема ништа.

Огроман проблем је направљен у нетранспарентности рада Фонда за развој РС чији сте председник УО управо Ви министарка привреде, госпођа Атанасковић. Такође, веома велики проблем са радом Фонда за развој РС је и то што није поступио у складу са Уредбом Владе РС и није обрадио пристиглу документацију до краја 2020. године. Овим потезом су директно погођене најугроженије привредне делатности које су од априла 2020. године очекивале преко потребне кредите за ликвидност а који су изостали до данашњег дана. И поред тога што је ЕИБ одобрила средства за финансирање кредита за ликвидност, до данашњег дана Фонд за развој није одржао нити једну седницу УО по питању коначног одобравања средстава за кориснике који су уредно поднели своје захтеве током априла, маја, јуна… 2020. године. Невроватно је да се чека преко годину дана, и да привредници и предузетници апсолутно немају никакав релевантан одговор Фонда за развој.

Узећемо за пример сектор туристичких агенција којем је изостала адекватна помоћ државе као најугроженијем сектору домаће привреде. Од 1236 туристичких агенција колико их је пословало до почетка пандемије вируса Ковид19, угашено је или стављено у стање мировања преко 650. Од 4700 запослених у туристичким агенцијама, отпуштено је преко 80%. Од Од 263 захтева за кредит за ликвидност Фонда за развој РС, 95 је обрађено?!

Сектор угоститељства је посебна прича. Када се само прошетате било којим местом ван Београда и Новог Сада, приметићете да је сваки трећи локал затворен. То је огроман број радника који је остао без посла и огроман број регистрованих угоститељских објеката који су затворени. Посебно је забрињавајуће стање у мањим местима у централној Србији. Таквом стању у угоститељству  је, поред пандемије, допринела и репресивна, дискриминаторска и контрапродуктивна казнена политика , као и превелики број намета и лоша пореска политика.

Сектор индустрије организације догађаја који је био више затворен него што му је било дозвољено да ради, потом низ занатлија чија је егзистенција потпуно угрожена, итд.

Као што и сами знате, ништа није прошло нити се сектори без адекватне државне помоћи могу опоравити од кризе која је изазвана деловањем вируса Ковид19. Досадашња помоћ је била искључиво усмерена на исплате минималних личних доходака – линерано, свим делатностима, без обзира на ниво угрожености. Неки од сектора су добили и додатну помоћ у виду још неколико минималних личних доходака за раднике. Све то апсолутно није допринело очувању радних места, нити очувању најугроженијих сектора. Подсећамо да постојећа Уредба о условима и критеријумима усклађености државне помоћи ради отклањања озбиљног поремећаја у привреди проузрокованог епидемијом заразне болесто ковид 19 („Сл. Гласник РС“ бр 54/2020, 126/2020 и 17/2021) , а која је намењена управо угроженим делтностима које су мерама ограничења онемогућаване да раде, НИЈЕ СПРОВЕДЕНА.

Будући да имамо поверење у добру намеру Министарства привреде да заиста разговара са представницима привредника и предузетника, сматрамо да је потребно хитно решавати нагомилане проблеме. Дијалогом се најбоље могу предупредити сви проблеми, уколико се исти и води.

 Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“