Допис Влади Србије

Поштовани,

У вези најављеног пакета компензације привреди која је већ скоро годину дана онемогућена да ради нормално због мера ограничења наглашавамо још једном да је потребно детаљније сагледати проблематику и у пакет укључити следеће ставке: 

– отпис пореза и доприноса који су почели да се отплаћују 10.02.2021. године јер се адекватном помоћи може сматрати само исплата бруто минималаца, а никако нето. Тако су поступиле уређене државе широм Европе. 

– укидање штетних и лоше дефинисаних намета као што су такозвана еко такса која је уведена у сред кризе и као што је наплата натписа на објектима који су у приватном власништву у апсурдним износима. Уређене државе нису уводиле нове намете у сред кризе, а без натписа на својим објектима многи мали бизниси ће пропасти јер нису видљиви што је штетно по економију. 

– директна финансијска надокнада свим делатностима којима је приход драстично опао због мера ограничења

– укидање монопола осигуравајућим кућама на обавезне полисе осигурања за туристичке агенције 

– ослобађање од плаћања одложених пореза и доприноса за предузетнике пензионере и директна подршка у виду три бруто минималца јер су били затварани и онемогућени да се крећу, а обрачунати су им намети и били су искључени  приликом поделе минималаца претходне године 

– отпис камата и враћање могућности репрограма свима којима је репрограм укинут због немогућности плаћања једне или две рате. Имамо примере где је пореска управа укинула репрограм, обрачунала зеленашку камату и послала све на наплату људима који нису могли да оду до банке јер су били на болничком лечењу. Такав начин поступања пореске управе је неприхватљив. 

– изједначавање мајки предузетница са осталим мајкама по питању права и надокнада приликом коришћења трудничког и породиљског одсуства

– укидање аконтације пореза на добит који представња порез унапред

– укидање такозваних чланарина ПКС која годинама уназад поступа супротно Закону о удружењима

– ревидирање тарифа, накнада и монополске позиције коју Сокој и ОФПС злоупотребљавају у односу према домаћим привредницима и према ауторима музичких дела

– трајно смањење оптерећења на мале зараде што ће подићи стандард запослених на минималцима и сузбити рад на црно 

– праведно увођење хонорараца у пореске токове . У уређеним државама постоји категорија „мини бизнис“ који омогућава системско решење онима који раде повремено на више места, без оптерећивања високим наметима. 

–  прекинути са праксом репресивног односа према домаћим привредницима и коришћењем инспекција као средство рекетирања

– једнака примена закона за све. Сведоци смо да се у угоститељским објектима чији су власници особе блиске владајућим структурама неометано крше мере ограничења, док се казне за наводне прекршаје ревносно пишу „обичним“ угоститељима, очито само са једним циљем, а то је да се отме још новца од домаћих привредника који нису у категорији „привилегованих“. 

Поново вам достављамо линк за округли сто на тему неопходности реформе пореског система, на који су представници Владе и ресорних министарстава били позвани, али се нису одазвали  https://www.youtube.com/watch?v=MwP9dWfIlN0 и линк ка дефинисаним тачкама за реформу процедура и прописа https://zastitnik-pps.rs/aktuelno/141-predlozi-racunovodstvene-komore-srbije

Позивамо Вас да погледате где се налази новац који држава системски пропушта да наплати, а због чега превелика оптерећења трпе домаћи предузетници и привредници, запослени са малим зарадама и сви остали порески обвезници који своје обавезе измирују поштено и редовно. 

Очекујемо термин за састанак који смо тражили у више наврата. 

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“